Igaz, hogy ez egy sportblog vagy miafene, de mivel a gasztronómia sem áll távol tőlem, és Oszás barátom is megkért, így most témát váltok, mivel elnézve a térdem állapotát nem mostanában fogok futókalandokat megosztani veletek…
Szóval álljon itt egy egyszerűen elkészíthető kagylórecept, amit minap készítettem el, és fotóztam le menet közben.
Az egész kagylókat (ez itt most kékkagyló) megmosom, majd közben vegyes zöldségeket, főleg zellert (angol zeller, de én a gumós változatot használtam, apróra vágva) vékonyan felszeletelem, csakúgy, mint a hagymát, és fokhagymát.
Kevés vízben felteszem főzni. Apróra vágott zöldségzöldjét, és bazsalikomot teszek hozzá, ill. befűszerezem: só, bors, kevés oregáno, kakukkfű, és a legfontosabb: babérlevél (ugye Eszterke?!?!).
Rövid ideig főzőm, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg teljesen, majd öntök hozzá fehér száraz bort, ill. egy citrom kifacsart levét, és megvárom, hogy újra felforrjon. Ezek után beleteszem a kagylókat, melyek hő hatására szépen kinyílnak, és láthatóvá válnak. Mivel nem kell sok idő, hogy megpuhuljon, megvárom, hogy felforrjon, és le is kapcsolom alatta a gázt. Mivel ez nem leves, nem kell bő lében főzni, elég annyi, amennyi ellepi.
Friss bagettet ajánlanék hozzá, ha lehetne jó ropogósat kapni magyarhonban, de ennek híján friss kenyér is megteszi. A gyerekek imádják a kenyeret beletunkolni, mindenféle leveses ételbe, még akkor is ha az ételt különben meg sem ennék… A kagyló ezúttal bejött nekik is. Jó étvágyat!
Jah, természetesen száraz fehér bort javaslok hozzá. Mi egy Nyakas Sauvignon Blanc-ot nyitottunk ki 2007-ből, mely bor egész jó választásnak bizonyult annak ellenére, hogy már túl volt a csúcsán. 2009-est igyatok inkább, ami a képen is látható!!!